Categorieën
Niet gecategoriseerd

Polyester

Een polyester is een polymeer dat bestaat uit een keten van esterbindingen.

Polyesters worden gevormd door een polycondensatiereactie van dicarbonzuur en een diol of door een polycondensatiereactie van een groot aantal moleculen met zowel een carbonzuur als een alcoholgroep. Er kan ook polycondensatie plaatsvinden onder andere functionele groepen, zoals de -NH2 (amino) groep en een carbonzure groep. Polyesters kunnen zowel een thermoplastische (onder invloed van thermische omstandigheden smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische of thermische reactie uithardende) kunststoffen zijn.

De door Polycel Helden – Panningen gefabriceerde polyester wordt verstevigd met behulp van glasvezel. Dit heet glasvezelversterkt polyester, glasvezelgewapend polyester of kortweg ‘polyester’. Bekende toepassingen zijn zeiljachten en roeiboten, maar bijvoorbeeld ook de door ons gemaakte lichtkoepels en kunstobjecten.

Het verwerken van glasvezelversterkte polyester kan op verschillende manieren. De door Polycel Helden – Panningen gebruikte techniek is het handlamineren of in het Engels ‘hand lay-up’. Bij deze techniek worden matten of weefsels op een open mal geïmpregneerd met hars. Dit gebeurt met een kwast of roller. Vervolgens wordt met een ontluchtingsroller alle lucht uit het laminaat gerold. De gewenste dikte van het laminaat wordt bereikt door het aantal lagen glasmat of glasweefsel.